NOS Voetbal

Chelsea stunt in Champions League met zege bij bekerhouder en favoriet Barcelona

Chelsea stunt in Champions League met zege bij bekerhouder en favoriet Barcelona

De voetbalsters van Chelsea hebben in de halve finales van de Champions League voor een grote verrassing gezorgd door bekerhouder en grote favoriet FC Barcelona op een thuisnederlaag te trakteren. De Engelse ploeg, die in de kwartfinales Ajax de baas was geweest, won in het Estadi Olímpic Lluís Companys met 1-0.

Het was voor de Catalaanse vrouwen de eerste zeperd in eigen huis sinds februari 2019. Volgend weekend is de return op Stamford Bridge, waar Barcelona vorig seizoen met 1-0 zegevierde en in de return Chelsea op 1-1 hield.

Brugts op de bank

Bij Barcelona moest Oranje-international Esmee Brugts genoegen nemen met een plaats op de bank. Vanaf die plek zag ze hoe haar ploeggenoten meteen het heft in handen namen en Chelsea flink onder druk zetten. Het ging al bijna mis voor de gasten toen Jessica Carter een voorzet van de Noorse Caroline Graham Hansen bijna in eigen doel schoot.

Aitana Bonmati

Grote kansen wist de Catalaanse ploeg, die dit seizoen al de Spaanse Supercup won, inmiddels de nationale bekerfinale bereikt heeft en in de competitie een comfortabele voorsprong op de 'achtervolgers' koestert, echter niet te creëren.

Dat bood Chelsea, dat de afgelopen weken dompers in beide bekertoernooien in eigen land te verwerken kreeg, de gelegenheid zich langzaam maar zeker in de wedstrijd te knokken. De Duitse Melanie Leupolz kon zelfs na een half uur het vijandelijke doel onder vuur nemen, maar schoot naast.

Cuthbert scoort

Barcelona zou gewaarschuwd moeten zijn, maar liet kort voor rust verdedigend wat steekjes vallen. Sjoke Nusken kon de bal in het Spaanse strafschopgebied aannemen en afleggen aan Erin Cuthbert. De Schotse aanvoerster omspeelde Ingrid Engen en joeg de bal hoog in de touwen.

Cuthbert schiet Chelsea naar 0-1 bij Barcelona

Ook na de pauze kwam het eerste gevaar van een Chelsea-voet. Ashley Lawrence verzuimde een hoek te kiezen, waardoor keepster Hannah Hampton niet in de problemen kwam.

Even later haalde aan de andere kant Patricia Guijarro uit, maar haar schot werd gekeerd door de arm van Kadeisha Buchanan. De Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart wees naar de stip, maar moest daar op aangeven van de VAR van terugkomen, omdat Salma Paralluelo vlak achter de Canadese verdedigster hinderlijk buitenspel had gestaan.

Luxe invallers

Met de voormalig Ballon d'Or-winnaressen Alexia Putellas en Lucy Bronze als luxe invallers ging de thuisploeg op jacht naar de gelijkmaker. Ook het 17-jarige talent Vicky López kwam de Catalaanse gelederen te versterken tegen een Engelse formatie, die meer en meer de tempo uit de wedstrijd trachtte te halen.

Desondanks was Mayra Ramirez nog dicht bij de 0-2, maar de Colombiaanse schoot na krachtig doorzetten de bal hoog over.

Chelsea-speelster Mayra Ramirez neemt het Catalaanse doel onder vuur

Pas in de 86ste minuut kreeg Barcelona weer een kans, en een grote ook. Graham Hansen vond de vrijstaande Paralluelo bij de tweede paal. Die zag de bal via haar scheenbeen naast gaan. Bij een volgende kans voor Paralluelo greep Hampton goed in.

In de laatste seconden kopte Bronze terug op Putellas, die de bal voor het inschieten had, maar de halfvolley vloog rakelings naast.

Tweede halve finale

Later vandaag is de tweede halve finale in de Champions League. Dat duel tussen Olympique Lyonnais en Paris Saint-Germain begint om 19.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl