Ajax toont tekenen van herstel en tikt na Excelsior ook Cambuur van de mat

05-02-2023 14:07
195

Ajax heeft ook de tweede wedstrijd onder interim-trainer John Heitinga weten te winnen. Na de zege op Excelsior van vorige week volgt een overtuigende overwinning op het noodlijdende SC Cambuur: 0-5. Daarmee blaast Ajax de titelstrijd weer nieuw leven in.

Heitinga zat voor de tweede keer op de bank als hoofdtrainer van Ajax, voor assistent-trainer Dwight Lodeweges was het zijn eerste keer en miljoenenaanwinst Calvin Bassey mocht ook voor de tweede maal op rij de bank warmhouden.

Ajax werd door aanvoerder Dusan Tadic al vroeg in de wedstrijd op het juiste spoor gezet in Leeuwarden. Een aanval uit het boekje kwam via Davy Klaassen terecht bij de Serviër, voor wie het afronden een koud kunstje bleek. De goal van Tadic was de opmaat naar een mooie en soepele middag voor Ajax, waarin er geen vuiltje aan de lucht was. Kansen waren er in overvloed, alleen de goals bleven uit. Pas na een half uur wisten de Amsterdammers de score te verdubbelen: Steven Berghuis kopte de 0-2 binnen en daarna had de sterk spelende Mohammed Kudus er 0-3 van moeten maken, net als Kenneth Taylor.

Voor Cambuur was er geen houden aan en zat de wedstrijd er na 45 minuten al min of meer op. Mede omdat Ajax excelleerde, begon het kaarten te regenen bij de Leeuwarders. Bij Ajax werd enkel Owen Wijndal op de bon geslingerd. Na ruim een uur schoot Berghuis van buiten de zestien zijn tweede van de middag binnen voor Ajax, waardoor het definitief gedaan was.

Het inbrengen van debutant Bjorn Johnsen en Remco Balk bracht Cambuur niets. De wissel Tadic/Brian Brobbey leverde Ajax wel wat op. De spits ramde tien minuten voor tijd de 0-4 in de kruising, waarna Ajax ook nog kansen kreeg op 0-5, die in blessuretijd via Brobbey viel.

Met de overwinning op Cambuur blaast Ajax de titelstrijd weer nieuw leven in. De achterstand op koploper Feyenoord is slechts twee punten, maar de Rotterdammers spelen zondag nog de topper tegen PSV.