Verslag | Dominant Ajax boekt eenvoudige zege in Leeuwarden

Tadic1280
Tadic1280

Ajax heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de Eredivisie. De Ajacieden wonnen op bezoek bij SC Cambuur gemakkelijk met 0-5 van de Friezen. Dusan Tadic, Steven Berghuis (2) en invaller Brian Brobbey (2) namen de Amsterdamse treffers voor hun rekening.

Tags

• #CAMAJA

Socials

Ajax maakte afgelopen donderdag bekend dat John Heitinga in ieder geval de rest van het seizoen de scepter zal zwaaien in Amsterdam. De oud-Ajacied wordt de komende maanden ondersteund door onder andere assistent-trainer Dwight Lodeweges. De Ajax-staf zag na de 1-4-overwinning tegen Excelsior geen reden om de basiself aan te passen voor het uitduel in Leeuwarden.

Sterke start
Met dezelfde elf namen in de basisopstelling begon Ajax zondagmiddag sterk aan de wedstrijd tegen SC Cambuur. De Ajacieden domineerden aan de bal en drongen de thuisploeg terug tot het zestienmetergebied. Na ruim een kwartier spelen leidde het vele balbezit tot de openingstreffer. Een knappe combinatie tussen Davy Klaassen en Tadic brak de defensieve muur van de Friezen, waarna de Ajax-aanvoerder de bal beheerst tegen de touwen schoot: 0-1.

Ajax creëerde in de loop van de eerste helft nog een aantal goede mogelijkheden via doelpuntenmaker Tadic en Steven Bergwijn. De Ajacieden schoten echter niet met scherp, waardoor de marge op één treffer bleef staan.

Berghuis verdubbelt voorsprong
De tweede Ajax-treffer viel tien minuten voor de rust alsnog. Mohammed Kudus passeerde zijn directe tegenstander op de achterlijn met een goede actie, waarna hij de bal aflegde op Berghuis. De Ajax-middenvelder kopte het speeltuig vervolgens achter Cambuur-sluitpost Ruiter. Dankzij deze treffer zocht de ploeg van Heitinga de kleedkamer op met een 0-2-voorsprong.

De Ajacieden begonnen net als de eerste helft ook uitstekend aan het tweede bedrijf. Kudus kreeg na een heerlijke pirouette van Bergwijn een goede kans op de 0-3, maar de Ghanees stuitte op Ruiter.

Ajax vergroot marge
Ajax vergrootte in minuut 64 wél de voorsprong. Kenneth Taylor speelde Tadic op de rand van de zestien in. De Ajax-aanvoerder bracht Berghuis in stelling die de bal vervolgens in de verre hoek krulde en zodoende zijn tweede treffer van de middag maakte.

De Ajacieden kwamen in het restant van de wedstrijd niet meer in de problemen. Heitinga bracht Jorrel Hato en Brobbey zo'n twintig minuten voor tijd nog binnen de lijnen voor respectievelijk Owen Wijndal en Tadic. De zestienjarige Ajacied maakte zondagmiddag zijn eerste Eredivisie-minuten. Daarmee is hij de twee na jongste Eredivisie-debutant namens Ajax.

Slotakkoorden Brobbey
Brobbey deed in de slotfase ook nog een duit in het zakje. SC Cambuur wist een corner niet goed weg te werken, waardoor de bal voor de voeten van de Ajax-spits kwam. De invaller poeierde de bal met links hard in het dak van het doel: 0-4.

De Ajacied bepaalde in de absolute slotfase de eindstand. Brobbey werd op heerlijke wijze weggestuurd door Berghuis en rondde vervolgens koelbloedig af.

SC Cambuur - Ajax 0-5 (0-2)