Tops en Flops: Ajax overtuigt, FC Groningen vecht en Twente faalt

6 februari 2023, 10:00

Speelronde 20 van de Eredivisie bracht weer veel teweeg. Feyenoord en PSV hielden elkaar op een gelijkspel, Ajax boekte de twee ruime overwinning op rij, AZ en FC Twente lieten dure punten liggen en SC Cambuur zakt steeds verder weg. FCUpdate.nl blikt aan de hand van de Tops en Flops terug op het afgelopen weekeinde.

Tops

Heitinga brengt de glimlach terug in Amsterdam

Met Excelsior en SC Cambuur als tegenstanders in zijn eerste twee wedstrijden mocht John Heitinga natuurlijk niet klagen. Ajax heeft dit seizoen echter vaak genoeg punten laten liggen in wedstrijden waarvan je op voorhand zou zeggen dat die eenvoudig gewonnen moeten worden. Dat Ajax na Excelsior ook SC Cambuur op een ruime nederlaag heeft getrakteerd, zal Heitinga dan ook goed doen. Vooral de manier waarop Ajax in Leeuwarden de tweede zege op rij boekte, zorgt voor lachende gezichten bij de regerend landskampioen. De Amsterdammers voetbalden dominant, regen de kansen aaneen, maakten vijf treffers én gaven weinig weg. De achterstand op koploper Feyenoord is teruggebracht tot drie punten. Ajax-supporters geloven weer in landstitel nummer 37.

FC Groningen toont vechtlust

De voorbije weken was het niet de vraag of, maar waarom FC Groningen een plekje zou krijgen bij de Flops van de afgelopen speelronde in de Eredivisie. Na een dramatische eerste seizoenshelft waren de Noorderlingen er alles aan gelegen goed uit de winterstop te komen, maar met vijf nederlagen op rij was de hervatting nóg dramatischer. 'Er gaat niets boven Groningen' werd prompt 'Alles staat boven Groningen', want de FC was bij aanvang van speelronde 20 de hekkensluiter. De ploeg van trainer Dennis van der Ree heeft het stokje echter overgegeven aan SC Cambuur. FC Groningen pakte zondagavond een punt tegen FC Twente en daar viel niets op af te dingen. De geplaagde ploeg toonde de spirit en vechtlust die nodig zijn als het voetballend niet lukt. Er wacht nog een zware strijd tegen degradatie, maar het optreden tegen FC Twente moet de Groningse burger moed geven.

Ook FC Emmen knokt zich terug

Wat is een overwinning op PSV waard als je een paar dagen later kansloos verliest van RKC Waalwijk? FC Emmen beleefde onlangs een week van uitersten. De Drenten maakten indruk door PSV met een 1-0 nederlaag naar huis te sturen, maar waren een paar dagen later na de nederlaag bij RKC weer terug bij af. FC Emmen leek in de thuiswedstrijd tegen Vitesse een nieuwe tik te krijgen. Vitesse deed met twee treffers binnen vijf minuten snel zaken. Maar de ploeg van trainer Dick Lukkien gaf zich niet zomaar verloren. Integendeel zelfs. De snelle aansluitingstreffer van Jasin-Amin Assehnoun bracht de hoop terug. Dat leek lang tevergeefs, ware het niet dat uitgerekend een Vitesse-speler de thuisploeg alsnog een fijne avond bezorgde. Dominik Oroz hielp FC Emmen een handje door een paar minuten voor het einde zijn eigen doelpunt te passeren. Zo sleepte FC Emmen toch nog een waardevol punt uit het vuur.

Prachtige steunbetuiging voor Thijs Slegers

In aanloop naar speelronde 20 van de Eredivisie bleek voetbal maar weer eens een bijzaak. De Nederlandse voetbalwereld reageerde diep geschokt op de mededeling van Thijs Slegers. De perschef van PSV maakte donderdag bekend dat hij is uitbehandeld. Dat nieuws was voor de supporters in De Kuip reden om massaal hun steun te betuigen. Vanuit het uitvak werd een spandoek getoond met de tekst: 'Thijs, eendracht maakt macht'. Ook de supporters van Feyenoord betuigden hun steun met doeken en door het You'll Never Walk Alone te zingen.

Lees ook: Kippenvel in De Kuip: massale steun voor Thijs Slegers

Flops

Ongelooflijk domme actie van Obispo

PSV won vorige week weliswaar met 2-0 van Go Ahead Eagles, maar de hervatting van de competitie is niet geworden waar de club op had gehoopt. Na de gelijke spelen tegen Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard en de nederlaag bij FC Emmen werd er zelfs gesproken over een crisis in Eindhoven. Die had de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij zondagmiddag bij een overwinning op Feyenoord voorlopig kunnen bezweren. PSV was hard op weg belangrijke zaken te doen in Rotterdam. De rode kaart voor Armando Obispo na een uur spelen vormde echter een kantelpunt. Wat een ongelooflijk domme actie van de verdediger. Obispo had het duel van Santiago Giménez gewonnen en de bal was al weg, maar hij vond het blijkbaar toch nog nodig om er met gestrekt been in te gaan. PSV kwam niet lang daarna weliswaar nog op 0-2, maar met een man minder was er op een gegeven moment geen houden meer aan.

Lees ook: Van Nistelrooij boos om rode kaart Obispo: "Je benadeelt je team"

AZ laat uitgelezen kans missen

Vorige week had AZ al de kans om naast Feyenoord te komen en zaterdag konden de Alkmaarders zelfs al dan niet tijdelijk de koppositie overnemen. Maar na het spectaculaire gelijkspel tegen FC Utrecht (5-5) kwam AZ op bezoek bij FC Volendam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Door het gelijkspel bij Feyenoord – PSV blijft de ploeg van trainer Pascal Jansen weliswaar tweede, maar ze zal zich realiseren dat de koppositie niet nog een keer zo voor het oprapen zal liggen. Wat Jansen nóg meer zorgen zal baren, is het vertoonde spel van zijn ploeg op bezoek bij de promovendus. AZ mag Gaetano Oristanio bedanken dat het in ieder geval een punt pakte. De middenvelder liep bij een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg tegen een domme rode kaart aan.

Donkere wolken pakken zich samen boven Leeuwarden

Sjors Ultee werd aangesteld door SC Cambuur om de club uit het dal te helpen, maar de Friezen zakken met de week verder weg. Ze boekten laatst weliswaar een overwinning op FC Groningen, maar na de nederlagen tegen Fortuna Sittard en Ajax staan ze inmiddels onderaan. Na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard kon je nog zeggen dat SC Cambuur veel pech had. Tegen Ajax speelde de ploeg van Ultee echter als degradatiekandidaat nummer één. De Friezen trokken zich weliswaar terug in hun eigen zestien, maar Ajax slaagde er desondanks in zich een weg naar het doel te combineren. In aanvallend opzicht creëerde SC Cambuur welgeteld één serieuze kans, maar die joeg Sylvester van der Water de tribune in. Komt het nog goed in Leeuwarden?

FC Twente ondermaats buiten de eigen Grolsch Veste

Twee gewonnen, vijf gelijkgespeeld en drie verloren. Dat is de balans van FC Twente na tien uitwedstrijden in de Eredivisie. En dat zijn geen cijfers die horen bij een club die tot het einde van het seizoen wil strijden om het kampioenschap. Waar FC Twente op eigen veld vooralsnog onverslaanbaar is, lijkt het buiten de eigen Grolsch Veste wel een heel ander elftal. De ploeg van trainer Ron Jans kon al niet winnen bij onder meer FC Volendam, Sparta en Vitesse en liet zondag twee punten liggen tegen het dolende FC Groningen. FC Twente opende na vijf minuten de score en dacht de buit vervolgens wel binnen te hebben. Niet dus. "Mentaliteit is ook kwaliteit, misschien wel de belangrijkste kwaliteit van allemaal. Ik zeg niet dat deze ploeg geen mentaliteit heeft. Maar als het er echt om gaat, dan komen we iets tekort om een wedstrijd winnend af te sluiten", aldus Jans.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen