Van der Vaart over Ajax-regels van Heitinga: 'Dat geleuter vind ik zo'n onzin'

Van der Vaart over Ajax-regels van Heitinga: 'Dat geleuter vind ik zo'n onzin'

06-02-2023 16:14
71

De vliegende start van John Heitinga als trainer van Ajax bewijst dat Alfred Schreuder 'er een potje van heeft gemaakt'. Dat stelt NOS-commentator Arno Vermeulen bij Studio Voetbal. Ook Rafael van der Vaart ziet dat de spelers er nu wel weer voor lijken te gaan.

Schreuder werd de wacht aangezet na zeven wedstrijden zonder zege. Heitinga neemt voorlopig het stokje over en prompt boekte Ajax zeges op Excelsior (1-4) en SC Cambuur (0-5). Vooral in Leeuwarden maakten de Amsterdammers een goede indruk. "Schreuder heeft er echt een potje van gemaakt, hij heeft het gewoon héél slecht gedaan. Dat zie je nu ook wel weer. Voor iedereen die hem opvolgt, is het ook niet zo moeilijk", meent Vermeulen.

Heitinga vertelde voor het duel met SC Cambuur dat hij duidelijk regels heeft opgesteld. "Dat geleuter vind ik zo'n onzin", reageert Van der Vaart. "Johnny heeft zijn regels gewoon, maar denk je dat Schreuder die niet heeft? Of denk je dat Schreuder de bal niet snel terug wilde hebben als ze de bal verloren? Natuurlijk wel! Alleen die spelers spelen nu onder een nieuwe trainer en dan ga je toch wat harder rennen. Heel gek, maar het is zo."

Heitinga verklaarde op de persconferentie dat hij een goede instelling belangrijk vindt. "Je bent trainer, maar ik ben zelf ook speler geweest. Ik heb zelf ook weleens in een situatie gezeten waarin het niet ging zoals je wilde. Dan begint het voor mij altijd met heel erg hard werken en dezelfde intensiteit en mentaliteit op de mat leggen als de tegenstander. Dan ga ik ervan uit dat de kwaliteit altijd naar boven komt."

Ook buiten de lijnen stelt Heitinga dus duidelijke regels. "Je moet altijd kijken naar de huisregels. Voor mij is dat altijd normaal gedrag. Je hebt normen en waarden. Ze gebruiken de telefoons nog steeds, alleen in bepaalde ruimtes wil ik ze niet hebben. De kleedkamer is hun eigen territorium, dus daar gebruiken ze de telefoons", legt hij uit.