'Ajax moet toezeggingen hebben gedaan, anders was Van den Boomen niet gekomen'

'Ajax moet toezeggingen hebben gedaan, anders was Van den Boomen niet gekomen'

28-05-2023 14:45
13

Henk Spaan vindt dat Branco van den Boomen goed bij Ajax past. De columnist en schrijver denkt dat de 27-jarige middenvelder als een opvolger voor Edson Álvarez wordt gezien, al heeft hij duidelijk andere kwaliteiten dan de Mexicaanse balafpakker.

Meerdere media melden dat Ajax zich transfervrij gaat versterken met Van den Boomen, die overkomt van Toulouse. Spaan kent hem nog uit de jeugd van de Amsterdammers. "Hij is gratis, dus Ajax kan zich nooit een buil vallen. Verder denk ik dat het een goede speler is, ook voor Ajax", zegt de journalist tegen Ajax Showtime.

Spaan denkt niet dat Van den Boomen zomaar een breedteaanwinst is. "Ik denk niet dat hij akkoord zou zijn gegaan met die toezegging. Ik denk dat hij in principe wordt gezien als een opvolger voor Álvarez. Ze gaan van tevoren nooit basisplaatsen beloven, maar ze moeten hem wel toezeggingen hebben gedaan op speeltijd, want anders was hij niet gekomen. Die jongen kan echt overal naartoe."

"Van den Boomen heeft een waanzinnig goede pass, hij heeft een hele goede vrije trap en hij is heel goed in het nemen van corners", somt Spaan de kwaliteiten van de spelmaker op. Ook de zwakke punten komen aan bod. "Hij is verdedigend gewoon minder dan Álvarez. Hij is niet snel, maar hij denkt wel heel snel. Hij ziet oplossingen in spelsituaties eerder dan een ander."

In Frankrijk wordt vreemd opgekeken door de overstap naar Ajax, weet Spaan. "Van den Boomen wordt in Frankrijk heel erg op waarde geschat. Hij is vorig jaar speler van het jaar geworden in de Ligue 2. Franse voetballiefhebbers vinden het heel raar dat hij niet naar een grotere Franse club is gegaan, zoals AS Monaco, Olympique Marseille, RC Lens, Lille OSC of Olympique Lyon. Voor hen is het verbazingwekkend dat hij naar Ajax is gegaan. Zijn reputatie in Frankrijk is heel goed."