PSV stelt tweede Champions League-ticket veilig: Simons blinkt uit, AZ druipt af

28-05-2023 16:29 Laatste update: 20:00
134

PSV heeft zondagmiddag het tweede Champions League-ticket over de streep getrokken. Het uitduel met AZ (1-2) leverde drie punten op en dus gaan de Eindhovenaren na een onrustige week toch de Champions League in. AZ wist Ajax niet te achterhalen en moet zich troosten met een Conference League-ticket.

PSV wist wat het te doen stond in Alkmaar: een gelijkspel volstond om de tweede plek in de Eredivisie - en het bijbehorende Champions League-ticket - veilig te stellen. De aanloop was echter verre van ideaal: Ruud van Nistelrooij voelde geen draagvlak meer en stapte op, Fred Rutten nam tegen AZ de honneurs waar.

De interim-trainer zag PSV aanvankelijk weinig indruk maken, maar AZ stak ook niet in topvorm. Het zorgde voor een gezapige eerste helft, waarin Walter Benítez de belangrijkste man werd. De Argentijnse doelman van PSV hield Tijjani Reijnders van scoren af. Guus Til mikte in kansrijke positie een kopbal over de lat.

Met de doelpuntloze tussenstand wist PSV zich verzekerd van de tweede plek, maar voor AZ was het nog niet voldoende. Wél kwam er voor de thuisploeg kort na rust goed nieuws uit Enschede, waar Ajax een voorsprong uit handen gaf tegen FC Twente (uiteindelijk 3-1).

AZ wist nu dat een doelpunt genoeg zou zijn om nummer drie Ajax te passeren op de Eredivisie-ranglijst, terwijl PSV niet meer in de gevarenzone zat. Toch scoorden de Eindhovenaren. Simons was weer eens niet te stoppen en schoot de bal al vallend binnen: 0-1

AZ gaf zich echter niet gewonnen, want een driepunter was genoeg om Ajax van de derde plek te stoten. Tien minuten voor tijd werd het nog spannender, omdat Jesper Karlsson een strafschop benutte. Joey Veerman was de veroorzaker met een overtreding op Riechedly Bazoer. In acht (!) minuten blessuretijd joeg AZ op de 2-1, maar die viel niet meer. Sterker nog, Simons maakte nog zijn tweede van de middag en schonk PSV daarmee de drie punten.

AZ blijft op de vierde plek steken, PSV gaat de Champions League in.