Ajax verliest kansloos van FC Twente en eindigt rampseizoen als nummer drie

28-05-2023 16:28 Laatste update: 19:59
274

Ajax is voor het eerst sinds 2009 buiten de top-twee van de Eredivisie geëindigd. Het rampseizoen werd zondagmiddag in Enschede afgesloten met een 3-1 nederlaag tegen FC Twente. Geluk bij een ongeluk: AZ won niet, waardoor niet de Conference League, maar Europa League wacht.

Ajax begon dramatisch aan de kraker in een bomvolle Grolsch Veste en maakte niet de indruk voor de laatste 'Champions League-kans' te strijden. Bij een overwinning in Enschede en een nederlaag van PSV bij AZ waren de Amsterdammers immers nog tweede geworden.

Dat gebeurde allemaal niet: Ajax werd bij de keel gegrepen door het veel fellere FC Twente, dat goede kansen kreeg via Manfred Ugalde, Vaclav Cerny en Michal Sadílek (lat). Telkens ging het bij de ploeg van trainer John Heitinga mis in de opbouw.

Maar na een half uur spelen viel het doelpunt plotseling aan de andere kant. Brian Brobbey gebruikte zijn lichaam goed en bediende Dusan Tadic, die scoorde met een lepe stift. Het was een dreun voor Twente, maar in de tweede helft waren de Enschedeërs weer bij de les.

Het leverde meteen twee doelpunten op. Nog geen halve minuut na de hervatting ging Edson Álvarez vreselijk in de fout, waarvan Joshua Brenet en doelpuntenmaker Ugalde profiteerden. Even later maakte Twente er 2-1 van met een kopbal van Julio Pleguezuelo.

Het geloof was in één klap verdwenen bij Ajax, dat ook nog de 3-1 moest incasseren. Oud-Ajacied schoot de bal uit stand in de bovenhoek na wederom waardeloos verdedigend werk. Omdat AZ niet won van PSV (1-2), kunnen de Amsterdammers zich troosten met de derde plaats en een Europa League-startbewijs.