Ajax bevestigt exit, Van der Sar reageert: 'Na bijna elf jaar ben ik op'

Ajax bevestigt exit, Van der Sar reageert: 'Na bijna elf jaar ben ik op'

30-05-2023 09:49 Laatste update: 10:00
317

Ajax heeft het vertrek van Edwin van der Sar bevestigd. De 52-jarige algemeen directeur besluit na een desastreus verlopen seizoen de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

De Raad van Commissarissen heeft Van der Sar gevraagd om tot 1 augustus aan te blijven voor een goede overdracht van de nationale en internationale dossiers. Formeel treedt hij 1 juni uit dienst. "Na bijna elf jaar in de directie ben ik op. We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest", zijn de eerste woorden van Van der Sar op de clubsite.

"Ik ben de mensen die ik tijdens mijn tweede carrière bij Ajax heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt erg dankbaar voor wat we hebben bereikt en beleefd. Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen. Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen."

Pier Eringa, voorzitter van de RvC, wilde Van der Sar graag behouden. "Maar zijn besluit stond vast en wij hebben dat te respecteren. Het afgelopen seizoen is niet representatief voor de totale periode van Ajax onder zijn leiding. De club heeft heel veel successen meegemaakt, is enorm gegroeid en heeft  ook internationaal aan aanzien gewonnen. Zijn taken worden overgenomen door de zittende directie. Edwin blijft tot augustus beschikbaar voor overdracht en advies. Spoedig na 1 augustus verwachten we de nieuwe directie-samenstelling bekend te kunnen maken. Onze ambitie daarbij is om iemand met een Ajax-achtergrond in de top toe te voegen."

Sinds 2012 maakt Van der Sar deel uit van het directieteam van Ajax. In 2016 werd hij naar voren geschoven als algemeen directeur. Van der Sar had nog een doorlopend contract tot de zomer van 2025, maar besluit deze niet uit te zitten.