Van den Herik snapt Ajax niet: 'Alles uit de kast halen om Kroes te behouden'

Van den Herik snapt Ajax niet: 'Alles uit de kast halen om Kroes te behouden'

14 april - 10:35 Laatste update: 14:50
155

Jorien van den Herik snapt de handelswijze van Ajax en Michael van Praag niet rond de schorsing van Alex Kroes. De voormalig voorzitter van Feyenoord vindt dat de Amsterdammers er alles aan moeten doen om de algemeen directeur te behouden.

Kroes werd door de recordkampioen geschorst vanwege de vermeende handel met voorkennis in het aandeel Ajax. Van den Herik vindt dat de directeur een fout heeft gemaakt, maar de straf buitenproportioneel. Hij denkt dat het voor Ajax het beste is om Kroes toch te behouden. "Ik vind dat de situatie onnodig is geëscaleerd", stelt Van den Herik, van 1992 tot 2006 preses van Feyenoord, bij Goedemorgen Eredivisie van ESPN.

Wedden

Meer odds

"Als je als club in zo'n situatie zit, een shitsituatie, en dit gebeurt. Ondanks dat er fouten zijn gemaakt, is het eerste waar je aan moet denken: damage control", gaat de ervaren bestuurder verder. "Hoe kunnen we dit oplossen zonder al te veel schade? Dan ga je advies vragen en dan ben ik benieuwd wat voor advies je vraagt aan de juristen. Vraag je: hoe komen we van hem af of hoe kunnen we de zaak nog redden op de beste manier?"

Raad van commissarissen-voorzitter Michael van Praag, een voormalige werkvriend van Van den Herik, trok echter de deur dicht. De voormalig Feyenoord-preses is duidelijk. "Ik heb respect voor Michael, maar we verschillen wel in de aanpak. Ik had gekozen voor damage control. Dit is het ergste wat ons kan gebeuren, trouwens ook voor het Nederlandse voetbal, hoe kunnen we de zaak redden? Wat er nu gebeurt is daar geen voorbeeld van. Het loopt steeds verder uit de hand."

"Alex Kroes zou nu alles verkeerd hebben gedaan, bij Go Ahead Eagles, bij AZ... Alles wordt uit de kast gehaald om maar te zeggen: hij moet weg", oordeelt Van den Herik. "Dat vind ik onzin." De vraag is wel of de breuk tussen de RvC en Kroes nog valt te lijmen. "De deur had niet dichtgetrokken mogen worden. Daar is niet Alex Kroes voor verantwoordelijk."

Van den Herik krijgt de vraag hoe het nu verder moet. "Ik zou alles uit de kast halen om dit te repareren. Je kunt je niet permitteren dat Alex Kroes nu verloren is voor Ajax." Van Praag lijkt dit absoluut niet van plan. Volgens hem is een ontslag onvermijdelijk. Van den Herik plaatst een kanttekening, omdat je met het aandeel Ajax niet op winst hoeft te rekenen. "Ik vind dat toch anders. Het is een fout, maar iedereen heeft het recht om weleens een fout te maken."