Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Bestuurscrisis bij Ajax duurt voort: helft raad van commissarissen houdt het voor gezien

Drie van de zes leden van de raad van commissarissen (rvc) van Ajax stappen op. In een verklaring stellen ze dat de discussie over de bestuurlijke chaos bij de club ‘zich nu te veel rondom hun persoon concentreert’.

De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam-ZuidoostBeeld ANP

Het drietal – Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen – treedt af zodra hun opvolgers zijn benoemd. Met hun vertrek voegen de commissarissen zich bij een hele trits bestuurders die Ajax onlangs verlieten. Eerder gingen toenmalig rvc-voorzitter Pier Eringa, directeur ad-interim Jan van Halst, Chief Sports Officer Maurits Hendriks en directeur voetbalzaken Sven Mislintat hen al voor. Ook algemeen directeur Alex Kroes vertrok; de rvc wilde niet langer met hem verder vanwege aanwijzingen van handel met voorkennis in Ajax-aandelen.

Het vertrek van Mosman, Schlick en Van Oevelen voert terug op die kwestie en de korte periode waarin Mislintat bij Ajax werkte.

De Duitser werd in september vorig jaar, kort na zijn aantreden, ontslagen als directeur voetbalzaken, nadat hij voor ruim 100 miljoen euro twaalf nieuwe spelers naar Amsterdam had gehaald. Ondanks de aankopen beleefde de club een bedroevende start van het seizoen. De rvc, zo zeiden critici, hield vorige zomer onvoldoende toezicht op het transferbeleid van de Duitser.

Harde kern wil Kroes terug

De harde supporterskern van Ajax wil dat de raad van commissarissen terugkomt op zijn voornemen om algemeen directeur Alex Kroes te ontslaan. Het drietal dat nu vertrekt, zou om die reden de voorbije weken zelfs flink geïntimideerd zijn door de supporterskern.

Ook de bestuursraad van Ajax, die 73 procent van de aandelen Ajax bezit, heeft de rvc opgeroepen het ontslag van Kroes te heroverwegen. Dat bleek gisteren uit een brief die naar alle leden van de club werd verstuurd. ‘Je kunt geen directeur handhaven die dit met zich meedraagt. Dat kan ik ook niet aan onze stakeholders uitleggen’, zei rvc-voorzitter Michael Van Praag eerder.

Op 25 april komen de Ajax-leden bijeen om over de crisis te praten. Een maand later, op 21 mei, behandelt de raad van commissarissen het voorgenomen ontslag van Kroes tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders.