Direct naar artikelinhoud
Column

Arne Slot is een koopje, voor een bedrag van nog geen twee mislukte Ajax-transfers

Willem Vissers

Hij is een koopje voor Liverpool, Arne Slot voor een miljoen of dertien. De belangrijkste man in een club, de trainer, de opvolger van de onvolprezen Jürgen Klopp. Weggeplukt uit de bloeiende weide van Feyenoord in Rotterdam, voor een bedrag van nog geen twee mislukte Ajax-transfers. Spekkoper, Liverpool.

Ja, we zullen Arne Slot nog missen met zijn allen. Dennis te Kloese allereerst, die toch al een behoorlijk zware baan heeft omdat hij algemeen directeur en technisch directeur is bij Feyenoord. Hij moet op zoek naar een opvolger en met wat hulp hier en daar mag hij de club door de drukke transferzomer loodsen.

Het legioen zal hem ook missen. Het volk wreef zich soms in de ogen van ongeloof, zich verlustigend aan voetbal dat ze al een tijdje niet meer hadden gezien in de Kuip. Iedere ware liefhebber van voetbal zal denken: jammer dat hij weg is, die eigenwijze Slot. De, laten we eens een lekker overdrijven, kruising tussen Rinus Michels, Louis van Gaal, Erik ten Hag en een paar anderen, samengebald tot de enige echte Arne Slot uit Bergentheim.

Bestudeer hem alleen eens tijdens persconferenties. Zet je microfoon open en je kunt de referaten over voetbal bij wijze van spreken zo uittikken. Kan rechtstreeks de krant in, elke keer weer. De wijze waarop hij het voetbal uitlegt, breedsprakig, in mooie volzinnen, serieus, duidelijk en hier en daar met een kwinkslag. Dat is verkwikkend en meer dan dat. Ja, hij kan ook stekelig zijn, naar de arbitrage bijvoorbeeld, als hij eens verliest. Want met verlies kunnen omgaan, is juist niet zijn allersterkste kwaliteit. Een andere keer lacht hij hardop om die ene journalist die hem elke keer weer tergt, die de vraag stelt die hij alleen van die ene verslaggever verwacht.

Hij is veel soepeler in de omgang dan pakweg Ten Hag. Hij formuleert beter dan de beste politicus, al is de term beste politicus misschien niet zo’n aanbeveling tegenwoordig. Slot vindt het soms ook mooi om zijn gehoor te laten verdwalen in zijn diepgravende verhandelingen over tactische details, waarbij je soms denkt: zouden je spelers het begrijpen? Vermoedelijk wel. Anders voetbalden ze niet zo goed.

Hij is bezeten van voetbal en een voortdurende denker, waarover prachtige anekdotes bestaan. Een hele mooie is van collega-trainer Henk de Jong, met wie Slot werkte hij Cambuur. De Jong noemde Slot geniaal, mede omdat hij door zijn traagheid als voetballer twee stappen vooruit leerde denken, hetgeen hem als trainer hielp. Dat hij als voetballer van PEC Zwolle, als de zon fel en laag aan de hemel stond, de bal soms even hoog de lucht inschoot, om iedereen even te verblinden en zo tijd te winnen om de posities weer in te nemen.

In Engeland mogen ze hier en daar bijdehand doen, omdat ze Slot niet zo goed kennen, of omdat hij negen punten achterstaat op het ongenaakbare PSV. Dat zal allemaal wel. Als ze maar één ding weten: onder de streep is hij echt een koopje.

Over de auteur
Willem Vissers is voetbalverslaggever van de Volkskrant en schrijft elke week een sportcolumn. Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit. Lees hier onze richtlijnen.

.