Beuker sleutelt aan selectie van Ajax: 'Hebben wellicht een rechterspits nodig'

Beuker sleutelt aan selectie van Ajax: 'Hebben wellicht een rechterspits nodig'

1 mei - 09:05 Laatste update: 09:06
79

Marijn Beuker heeft samen met zijn collega-beleidsbepalers een plan opgesteld om de Ajax-selectie weer in balans te krijgen. Daarover vertelt hij in een uitgebreid interview met Voetbal International. Situaties waarbij Ajax drie aanvallers heeft die allemaal de verwachting hebben dat ze aan basisplaats hebben, moeten verleden tijd zijn. 

Het woord 'balans', of eerder 'gebrek aan', is dit seizoen al geregeld in één adem genoemd met Ajax. De selectie zou los zand zijn. Er is dus werk aan de winkel, weet ook directeur voetbal Beuker. "Het begint bij de compositie", vertelt hij aan Voetbal International. "In een kampioensteam spelen ongeveer zestien spelers 95 procent van de speelminuten."

Daarbij moeten die spelers verschillende rollen invullen. "Rotatiespelers, basisspelers, key players. En dan heb je een groep high potentials, de nummers 17 tot en met 24 in de selectie. De vraag naar volgend jaar is: wie zijn onze high potentials? Wie kunnen binnen één, twee, drie jaar sterspeler of basisspeler worden?", somt hij op. "Zo probeer je een continue doorstroom van je eigen talent te creëren. Waardoor er een goede balans is. Want balans zit hem niet zozeer in leeftijd, maar vooral in de fase van de carrière."

Beuker, die veel samenwerkt met Louis van Gaal, Danny Blind en Kelvin de Lang, legt het middels een voorbeeld uit. "Als je drie spitsen hebt die allemaal denken dat ze gaan starten, zoals wij hier hadden, is dat niet handig", doelt hij op Brian Brobbey, Chuba Akpom en eerder ook nog Georges Mikautadze. "We gaan gericht zoeken, zodat we spelers ook een boodschap mee kunnen geven over de rol die zij krijgen in de selectie."

Rechterspits
Beuker is nu druk bezig om de 'blinde vlekken' in de huidige Ajax-selectie te spotten. "Wij hebben bijvoorbeeld wellicht een rechterspits nodig. Dan moeten we weten: wat voor voetbaltype zoeken we daar? En wat voor leiderschapsprofiel heeft die speler? Wat wordt zijn rol? Samen met de scouts hebben we profielen opgesteld, voor elke positie in onze speelwijze. Die zijn nu helemaal duidelijk voor iedereen en dus kunnen we gericht aan de slag."