NOS Voetbal

NEC houdt druk op Ajax door zege op Excelsior, Chery grote man met twee goals

Bekijk de samenvatting van Excelsior - NEC

NEC heeft nog alle kans om als vijfde te eindigen in de eredivisie en zo deelname aan de voorrondes van de Europa League af te dwingen. De ploeg van Rogier Meijer boekte een 3-0 zege op Excelsior, vooral door twee doelpunten van Tjaronn Chery en komt zo tot twee punten van nummer vijf Ajax.

Door de nederlaag van Excelsior is Almere City definitief zeker van nog een jaar eredivisie, het verschil met de Rotterdammers is acht punten met nog twee wedstrijden te spelen. Excelsior, dat nu op een plek staat die de ploeg aan het einde van het seizoen dwingt om nacompetitie te spelen, kan alleen Heracles Almelo en RKC Waalwijk nog achterhalen.

In de eerste helft waren er weinig kansen. Bram Nuytinck was na bijna een halfuur spelen namens NEC gevaarlijk. Hij kopte een voorzet van Chery hard richting het doel, maar ook recht op doelman Stijn van Gassel die de bal wist te keren.

Vijf minuten voor rust was het Excelsior dat een goede kans kreeg. Lance Duijvestein stuurde Troy Parrott met een fraai balletje weg, maar de Ierse spits schoot de bal voorlangs.

Roefs keept

Duijvestein was even later opnieuw gevaarlijk, met een uithaal van net buiten het strafschopgebied, maar hij zag zijn schot gesmoord worden. De corner die daarop volgde was ook dreigend, maar doelman Robin Roefs kon de bal uiteindelijk klemvast pakken. Roefs verving de zieke Jasper Cillessen.

Robin Roefs stond onder de lat bij NEC

In de tweede begon Excelsior het meest dreigend. Een voorzet van Arthur Zagre kon met moeite tot corner worden verwerkt. NEC was na bijna een uur spelen gevaarlijk uit een vrije trap. Van Gassel verkeek zich op een zwabberbal van Calvin Verdonk, maar herstelde zich op tijd.

Na een uur spelen brak Chery de ban. De middenvelder schoot met zijn fluwelen linker de bal van een meter of 25 in de kruising.

Opnieuw Chery

Vijf minuten later was het weer raak voor Chery en NEC, ditmaal scoorde de middenvelder met rechts. Hij schoot een mooie voorzet van Youri Baas diagonaal binnen: 0-2.

Het drama in Kralingen werd nog groter toen Siebe Horemans na 70 minuten spelen met rood van het veld moest na een overtreding op Dirk Proper. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag er in eerste instantie geen rood in, maar na tussenkomst van de VAR stuurde de arbiter de Belg alsnog weg.

Jubilerende trainers

Uiteindelijk werd het ook nog 0-3 voor de ploeg van Rogier Meijer, die zijn honderdste eredivisiewedstrijd voor NEC coachte. Proper bediende Rober Gonzalez en die rondde beheerst af.

Daarmee verpestte hij het jubileumfeest van Marinus Dijkhuizen, want Dijkhuizen stond ook voor de honderdste keer langs de lijn bij de club uit Kralingen.