Ronald Koeman
NOS Voetbal

Hoe groot zijn de zorgen voor Koeman? 'Moet vanaf maart opnieuw beginnen'

Nederland telt al af naar het EK voetbal. Eindelijk, na zes jaar doet Oranje weer mee aan een groot voetbaltoernooi. Het is pas januari, maar intussen is de klok ook de grootste vijand.

Hebben Memphis Depay en Daley Blind voldoende tijd om te herstellen? Moeten we ons zorgen maken om de vorm van Matthijs de Ligt en Jasper Cillessen?

NOS-voetbalcommentator Jeroen Elshoff probeert in het hoofd te kijken van bondscoach Ronald Koeman. "Hij zal een beetje het gevoel hebben dat hij vanaf maart opnieuw moet beginnen."

Gezien de ontwikkelingen rond de internationals tijdens de laatste twee maanden, lijkt Koeman aan vier posities in zijn elftal extra aandacht te moeten besteden.

De keeper

Cillessen was de laatste duels zijn basisplaats bij Valencia kwijt. Tweede keeper Jeroen Zoet is bij PSV op een zijspoor geraakt en probeert nu op huurbasis bij FC Utrecht weer in vorm te raken. "De doelman is geen discussiepunt voor Koeman", denkt Elshoff. "Geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om Cillessen te vervangen."

Inmiddels is ook Tim Krul weer opgebloeid. Met Norwich City is hij terug op het hoogste niveau in Engeland. "Hij zal hem zeker in de gaten houden."

Het kladblok van Ronald Koeman

"Maar Krul keept pas net weer in de Premier League, dat brengt Koeman niet aan het twijfelen. Toen Cillessen op de bank zat bij Barcelona, was hij ook onomstreden."

Krul liet in de media weten ook weer contact te hebben met de technische staf van Oranje. Elshoff: "Hij is een goede optie om erbij te halen. Zeker na het vertrek van Kenneth Vermeer naar de VS."

De linksback

Een groter probleem is de positie van linksback, mocht Blind niet tijdig zijn hersteld. De Ajacied kampt met een ontstoken hartspier en moet mogelijk maanden rust houden.

"Patrick van Aanholt en Nathan Aké zijn logische alternatieven. Daar kan Koeman de oefeninterlands in het voorjaar goed voor gebruiken", meent Elshoff, daarmee vooruitkijkend naar de duels met de VS (26 maart) en Spanje (29 maart).

"En wat mij betreft krijgt ook Owen Wijndal van AZ een kans. Ik ben nog net geen voorzitter van zijn fanclub, maar wel grootaandeelhouder."

Daley Blind op de grond tijdens de wedstrijd tegen Valencia

Nog een verrassende back-up zou Robin Gosens kunnen zijn, de linksback van Atalanta Bergamo. "Maar we hebben concurrentie van de Duitsers", stelt Elshoff.

Gosens heeft een Nederlandse vader en een Duitse moeder. Hij heeft nog geen beslissing genomen over zijn sportieve toekomst. Lothar Matthäus is groot fan van Gosens, liet hij aan het Duitse tijdschrift Kicker weten. De oud-international adviseerde de Duitse bondscoach Joachim Löw om de linkspoot snel te selecteren.

"Hij speelt al twee jaar op hoog niveau, is gevaarlijk voor de goal en is tactisch zeer sterk", oordeelde Matthäus. "Daarom zou ik hem graag in het Duitse team willen zien."

Centraal achterin

Kan Koeman nog wel bouwen op De Ligt, die een turbulent seizoen doormaakt bij Juventus? Na een ongelukkig begin, met veel bestrafte handsballen, schoot in november zijn schouder uit de kom.

"Stefan de Vrij is intussen aan een beresterk seizoen bezig", weet Elshoff. "Maar dat brengt Koeman ook voor deze positie niet aan het twijfelen. Daarvoor moet wel heel veel gebeuren."

"De keuze viel vanaf het begin al op De Ligt. Daar zal een vormcrisis of reserverol bij Juventus weinig aan veranderen. Als hij geregeld speelt, is dat voor Koeman al voldoende om hem gewoon op te stellen."

Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt

En met die speelminuten lijkt het we goed te komen voor De Ligt, door zware blessures bij zijn concurrenten Merih Demiral en Giorgio Chiellini.

En een achterhoede met drie centrale verdedigers? Een optie waarvoor Koeman bij Feyenoord en Louis van Gaal bij Oranje ooit kozen. Elshoff: "Ik geloof daar niks van."

"De Ligt is een van de zekerheden in Oranje onder Koeman. In de basis zet hij het elftal neer zoals de laatste twee jaar. Ik zie hem het systeem ook niet omgooien."

De spits

De belangrijkste speler van het Nederlands elftal, Memphis Depay, herstelt op dit moment van een zware knieblessure. Hij lijkt in dit Oranje niet te vervangen.

In achttien interlands onder Koeman was Depay goed voor elf goals en elf assists. Bij ruim de helft van de treffers was de aanvaller van Olympique Lyonnais betrokken.

Zelf gelooft de aanvaller wel in een wonderbaarlijk snelle rentree. Bij zijn achterban wakkert hij die hoop aan door geregeld beelden van zijn voorspoedige revalidatie te verspreiden via Instagram.

Maar wat nou als Depay niet op tijd terug is? Want los van zijn revalidatie moet hij ook nog op tijd wedstrijdfit zijn.

"Luuk de Jong is voor Koeman altijd een plan B geweest. Een breekijzer, de ideale spits om achter de hand te hebben als het even niet loopt", weet Elshoff. "En ik denk dat hij dat ook blijft."

Wellicht schuift Koeman een van zijn vleugelaanvallers door naar het centrum. "Het is even afwachten wat hij gaat doen bij Ajax, maar ik denk dat Ryan Babel met zijn ervaring dan de meest logische oplossing is in de punt van de aanval."

Op de zijkant komt dan een plek vrij. Steven Berghuis, Quincy Promes en Steven Bergwijn kunnen daar uit de voeten. En Elshoff voegt daar nog een vierde kandidaat aan toe. "Ik zou ook Myron Boadu in zijn huidige vorm een kans geven."

Memphis Depay geblesseerd op de grond tijdens het duel met Rennes

Ondanks de vele onzekerheden geldt Nederland voor de bookmakers nog steeds als een van de favorieten voor de eindzege. Met een complete ploeg behaalde Koeman immers de tweede plaats in de Nations League.

"We hebben tegen Engeland, Duitsland, Frankrijk en Portugal gespeeld, ik denk dat dat de sterkste landen in Europa zijn", oordeelde Koeman zelf een half jaar geleden. "En misschien hoort Spanje er nog bij."

Koeman sprak ook van een relatief gunstige loting voor de groepsfase. Als Nederland die doorkomt, kan Depay wellicht later instromen. Zoals Arjen Robben tijdens het WK in 2010, waar Nederland de finale haalde.

"Koeman kan niet alles op een kleur zetten, dat zou te riskant zijn", denkt Elshoff, wetende dat de inzetbaarheid van Depay en Blind een groot vraagteken is.

Alternatieven zijn er in elk geval genoeg, zonder dat het hele elftal meteen overhoop moet worden gegooid. En hoe snel het EK ook nadert, Koeman heeft nog voldoende tijd om wat uit te proberen in aanloop naar de langverwachte rentree op het hoogste podium.

Pouleduels Nederland tijdens EURO 2020

Amsterdam, 14 juni (21.00 uur) Nederland - Oekraïne
Amsterdam, 18 juni (21.00 uur) Nederland - Oostenrijk
Amsterdam, 22 juni (18.00 uur) winnaar play-off D/Roemenië - Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl