Philippe Rommens scoort, Cambuur baalt
NOS Voetbal

Koploper Cambuur verliest weer, wondergoal à la Van Basten in Rotterdam

SC Cambuur heeft voor de tweede week op rij verloren. TOP Oss was de koploper van de eerste divisie met 3-2 de baas. Achtervolger Jong Ajax kan maandag bij winst op FC Dordrecht de koppositie overnemen.

In Oss kwam Cambuur op voorsprong door een eigen doelpunt van Henk Dijkhuizen. Vanaf elf meter tekende Philippe Rommens voor de 1-1 en hij was met een corner ook de aangever bij de 2-1 via het hoofd van Stuy van den Herik.

Die tekende, na de 2-2 van topscorer Robert Mühren, een kwartier na de pauze ook voor het winnende doelpunt en vergrootte zo de spanning bovenin de eerste divisie.

Stand bovenin eerste divisie

1. SC Cambuur 22-45
2. Jong Ajax 21-43
3. De Graafschap 22-43
4. FC Volendam 22-43

Want De Graafschap en FC Volendam verkleinden het gat met Cambuur. Bij Almere City-De Graafschap scoorde Seuntjens voor het zevende duel op rij.

Bij Volendam-Jong PSV moest de uitploeg na 35 minuten met tien man verder na rood voor Maxime Soulas. Desondanks wist Jong PSV een achterstand om te zetten in een 2-1 voorsprong.

Gijs Smal zorgde namens Volendam voor de 2-2. Dat stond het tot de 87ste minuut. Dankzij goals van Nick Doodeman en Martijn Kaars wonnen de Volendammers met 4-2.

Wonderdoelpunt à la Van Basten in Rotterdam

Het mooiste doelpunt van de avond werd gemaakt in Rotterdam, waar Excelsior tegen Telstar speelde. Shayne Pattynama (Telstar) volleerde een bal - al dan niet bewust - binnen op een manier die met wat fantasie heel, heel lichtjes deed denken aan het befaamde doelpunt van Marco van Basten in de EK-finale van 1988.

Pattynama kreeg de bal vanuit de lucht aangespeeld en zag zijn inzet met een boog over de keeper heen gaan. Het werd uiteindelijk 3-3.

Shayne Pattynama (m) wordt gefeliciteerd na zijn prachtgoal

Bij de Brabantse derby tussen FC Eindhoven en Helmond Sport ging het mis op de tribunes. Supporters uit Helmond klommen over de hekken, kwamen het uitvak uit en zochten naar de confrontatie.

De ME moest tussen de supporters in komen. Er werd wat gespuugd over en weer. Ook werd er vuurwerk gegooid. Na een minuut of twintig waren de supporters afgekoeld en kon het duel verder. Eindhoven won met 2-0.