Ajax doet zichzelf erg tekort na misser Tadic en blunder Scherpen

8 april 2021, 22:53   Bijgewerkt: 8 april 2021, 22:59

Ajax heeft zichzelf donderdagavond pijnlijk in de vingers gesneden in de kwartfinale tegen AS Roma. De ploeg leek op weg naar een uitstekend resultaat na een treffer van Davy Klaassen vlak voor rust, maar na een gemiste pingel van Dusan Tadic ging het pijnlijk mis. Kjell Scherpen ging meteen daarna in de fout en na wat gemiste kansen van de thuisploeg, sloegen de bezoekers uit een corner alsnog toe: 1-2.

Alles wilde Ten Hag veranderen achterin en op het middenveld, maar de optie om Klaassen van zijn plek als aanvallende middenvelder af te halen, dat was geen optie voor de coach, die na het duel matige met sc Heerenveen moest puzzelen om de plek van Daley Blind op te vangen. Dat deed hij met Devyne Rensch weer als rechtsback, Jurriën Timber in het centrum en Edson Álvarez en dus met Klaassen als aanvallende middenvelder.

Ten Hag deed dat naar eigen zeggen vanwege diens goede band met de spits, bij afwezigheid van Sébastien Haller uiteraard opnieuw Dusan Tadic. Hoewel daar in een van Ajax matige eerste helft weinig van te zien was, bewees Klaassen opnieuw het gelijk van zijn coach enkele minuten voor de pauze. Na een eerste bedrijf waarin de Amsterdammers meer de bal hadden, maar de kansen voor de counterende Romeinen waren, geloofde de middenvelder in een hakballetje van Antony, joeg de ongelukkige Gianluca Mancini op en speelde vervolgens de combinatie met Tadic fraai uit (1-0).

En waar Lopez AS Roma op de been hield, deed Scherpen het tegenovergestelde. Even na de misser van Tadic herstelde Álvarez zijn eigen fout met het weggeven van een vrije trap op een gevaarlijke plek. De jonge Ajax-doelman had de bal daaruit recht op hem af simpel moeten keren, maar slaagde daar niet in: hij grabbelde en zag de bal achter zich over de doellijn gaan (1-1). Een enorme dreun voor Ajax, dat goed tien minuten nodig had om daarvan te herstellen.

Een uiterst teleurstellend resultaat voor Ajax, dat meer had verdiend, maar dat door de blunder van Scherpen en misser van Tadic niet kreeg. Bovendien mist het Rensch vanwege diens gele kaart in de return, al geldt dat bij AS Roma voor Bruno Peres (geschorst na geel) en Leonardo Spinazzola (viel voor rust uit met een hamstringblessure). Rick Karsdorp is er na zijn schorsing bij de Italianen wel weer bij: voor Ajax is het te open dat Maarten Stekelenburg weer kan keepen, want na vandaag is wel duidelijk geworden waarom hij en niet Scherpen de tweede doelman van Ajax is. Mede door hem is de eerste nederlaag sinds 13 december 2020 (tegen Atalanta Bergamo) een feit, waarmee het bereiken van de halve finale in de Europa League ongekend lastig wordt.

Opstelling en boordeling

Ajax: Kjell Scherpen 3,5; Rensch 6,5 (77. Sean Klaiber -), Jurriën Timber 6, Lisandro Martínez 7, Nicolas Tagliafico 6,5; Edson Álvarez 5, Davy Klaassen 7, Ryan Gravenberch 5,5; Antony 4,5, Dusan Tadic 6,5, David Neres 4 (64. Brian Brobbey 6,5)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!