Marcus Rashford juicht na de 1-0 op bezoek bij Granada
NOS Voetbal

Manchester United met één been in halve finale, Arsenal verspeelt zege in slotminuut

Manchester United en Villarreal hebben donderdag met overwinningen in uitwedstrijden uitstekende zaken gedaan in de kwartfinales van de Europa League. Arsenal gaf in de laatste minuut van de blessuretijd een voorsprong weg tegen Slavia Praag.

United, waar Donny van de Beek vijf minuten voor tijd mocht invallen, won op bezoek bij Granada met 2-0. Vanzelfsprekend speelde ook deze wedstrijd zich af in een leeg decor, maar desondanks verscheen al na zes minuten spelen plotseling een streaker op het veld.

Nadat het spel even had stilgelegen en de man van het veld was verwijderd, brak Marcus Rashford namens United de ban. De Engelse aanvaller controleerde op uitstekende wijze een fraaie, lange pass van Victor Lindelöf van achteruit en rondde vervolgens koelbloedig af. In de slotminuut verschafte Bruno Fernandes vanaf elf meter United een uitstekende uitgangspositie.

Bruno Fernandes ziet zijn penalty bijna gekeerd worden, maar het lukt keeper Rui Silva toch niet

De enige smet op de avond van United is dat Harry Maguire, Luke Shaw en Scott McTominay een gele kaart pakten, waardoor zij geschorst zijn voor de return in eigen huis, volgende week donderdag.

Mocht United ten koste van Granada, dat eerder dit seizoen in de groepsfase als tweede eindigde achter PSV, de halve eindstrijd bereiken dan neemt de ploeg het op tegen Ajax of AS Roma. Dat duel eindigde donderdagavond in Amsterdam in een 2-1 overwinning voor de Italiaanse ploeg.

Slavia Praag in extase

In Londen zocht Arsenal lang naar een doelpunt tegen Slavia Praag, maar vond die pas in de tachtigste minuut, nadat Willian een vrije trap tegen de paal had geschoten. Nicolas Pépé brak door en stiftte de bal over Slavia-doelman Ondrej Kolar, die na een eerder opgelopen hoofdblessure met een helm en bescherming voor zijn neus speelde.

Arsenal leek de overwinning naar zich toe te trekken, maar in de vierde minuut van de extra tijd bracht Tomás Holes met een rake kopbal uit een corner de Tsjechische ploeg in extase én naar een goede uitgangspositie volgende week.

Slavia Praag is door het dolle na de late goal van Tomás Holes

Een hard gelag voor Arsenal, dat zich zo goed als zeker niet via de Premier League zal kwalificeren voor de Champions League. Mocht de Londense club de Europa League winnen, dan verdient het een rechtstreeks ticket voor het hoogste Europese toernooi.

Villarreal wint

Datzelfde geldt voor Villarreal, dat donderdagavond wél zegevierde. In het Kroatische Zagreb werd het 1-0 tegen Dinamo door een benutte strafschop van Gerard Moreno. Die kreeg de Spaanse ploeg vanwege een handsbal van Kévin Théophile-Catherine.