Kuipers hakt knoop door en stopt definitief met fluiten

29 juli 2021, 14:40

Scheidsrechter Björn Kuipers zat na zijn gefloten EK-finale lang in dubio over zijn toekomst, maar de leidsman heeft inmiddels de knoop doorgehakt. Kuipers heeft nog één duel op het programma staan en daarna hangt hij de fluit definitief aan de wilgen. Over ruim een week heeft hij nog de leiding over de Johan Cruijff Schaal, waarin landskampioen en bekerwinnaar Ajax het opneemt tegen runner-up PSV.

Kuipers is inmiddels 48 jaar en heeft een grootse carrière achter de rug. Zo floot hij in het verleden een Champions League-finale tussen Atlético en Real Madrid en twee Europa League-finales. Voorafgaand aan het EK liet Kuipers al doorschemeren dat een eventuele finale een mooi eindstuk zou zijn van zijn carrière. Hij kreeg de finale uiteindelijk ook toebedeeld, maar begon in zijn vakantie toch te twijfelen. Inmiddels is hij dus tot de conclusie gekomen dat het mooi is geweest.

Op de website van de KNVB heeft Kuipers gereageerd op de twijfel die bij hem ontstond. "Een punt achter mijn carrière zetten, werd een komma. Ik kreeg na de EK-finale zoveel positieve reacties en waardering uit de hele wereld, dat ik toch begon te twijfelen. Bovendien speelde mee dat ik nog fit ben en er veel plezier in heb. Ik heb daarom besloten om er tijdens mijn vakantie eens rustig over na te denken."

Na lang wikken en wegen besloot hij er dan toch de brui aan te geven. "Daar kwam ik tot het besef dat ik overal ben geweest en alles heb meegemaakt. Mooier dan dit wordt het niet meer. Er is geen beter moment om te stoppen." Daarnaast is hij ook zijn vaste assistenten, die Team Kuipers completeerden, zeer dankbaar. Sander van Roekel en Erwin Zeinstra stonden Kuipers de afgelopen jaren steevast bij. "Wij hebben meer dan tien jaar heel intensief met elkaar samengewerkt. We hadden veel lol en plezier, maar we waren ook uitstekend in staat om elkaar scherp te houden. In het begin van onze samenwerking hield ik altijd een praatje voor we het veld op gingen, maar dat was de laatste jaren niet meer nodig. Iedereen wist precies wat er van hem werd verlangd. We vertrouwden elkaar blindelings, maar durfden elkaar ook de waarheid te zeggen. Dat is de basis van ons succes geweest."

We hoeven er echter niet bang voor te zijn dat Kuipers na zijn scheidsrechterscarrière in een zwart gat valt. "Ik verwacht echter niet dat mijn agenda binnenkort leeg is. Ik ben ondernemer en heb onder meer twee supermarkten. Daarnaast wil ik mij in gaan zetten voor de arbitrage. Het zou zonde zijn wanneer ik daar niets mee ga doen. Ik wil graag betrokken blijven. Voorlopig ben ik echter nog volop aan het nagenieten, want het waren prachtige jaren."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen